9.5.15

Bio je u meni san, ali su sjeli na njega

Legein ta legomenaGovorim kako su meni rekli. Ništa neću dodati i ništa oduzeti, ali sklona sam vjerovati da su vrijeme i prepričavanja učinili svoje, pa se izvjesno može naći neko ko će reći da se sve možda i nije tako dogodilo.

Priča je to o tri brata. Kad je najmlađem bilo dvije godine, otac im ode u rat iz kog se nije vratio. Njihova majka utone u tišinu. Ne samo da nije progovarala, već je i svaki njen pokret bio bešuman. Samo oči crne i žive. Izgledala je kao sjena oko tih očiju, pokretno snoviđnje za koje bi se mogli upitati, postoji li ili je samo mašta posmatrača od svjetlosti i sjene napravila.

Ujaci su bili lovci, u planinu bi odlazili zorom, da ih ne bi neko presreo i pitao nešto, što bi svakako značilo lošu sreću, a vraćali se sumrakom, obično drugog ili trećeg dana. Najprije bi se pobrinuli za iscrpljene pse, zatim za lovinu, a onda bi dolazili da pozdrave nećake. To su bile kratke rečenice.

Tu je bila i baka. Očeva majka. Ona je na sebe uzela teret riječi. Bila je tumač između svih njih, svaku namjeru i pogled bi pretvarala u rečenice, i svakome tumačila šta se od njega zapravo traži. Ne, nije to bila brbljiva žena, nego – neko je morao. Pa nije bilo čudo što su se u njenoj glavi sve te poruke miješale i sudarale, pa je ponekad dolazilo i do krivog spoja. Baka nije bila kriva.

Majci treba ljusaka! Uzela je iz dječakove ruke drvenu pušku, danima brižljivo modeliranu nožićem. Tužne oči su posmatrale kako se igračka pretvara u komade koje će uskoro odnijeti vatra.
Ujaci su pored rijeke vidjeli velike zmije, priča se da je dvoje djece nestalo!  Dječak se pokunjen vratio i prislonio pecaljku uza zid. Do ujutru je nestala.
Nije sad vrijeme za putovanje, majka vam je zaslabila, neće dugo! Dva starija brata ostaviše torbe, i vratiše se u voćnjak.
U moje su vrijeme djevojke bile čiste, danas samo neka prljavština i bolest! Majka vam se cijelu noć u postelji prevrće što ste sa ujacima u kafani! Nije planina za vas, da stare žene same ostavljate! Otac vam je ružno sanjao pred odlazak, i rekao mi: samo im na konje ne daj! U knjigama su đavoli!

U tri dana baka je dovela tri djevojke. Sad baš da li je u tri dana ili tri mjeseca, ali kažu da su posije toga ujaci sve više vremena ostajali u planini, a sve se rjeđe spuštali kući. Dvije su bile nerotkinje,  pričalo se i da su vračale i bajale,  a treća je svoj porod ionako odnijela, ko zna gdje, zajedno sa svim što je mogla ponijeti. Majka crnih očiju je jedne večeri nestala u trskama pored rijeke. Zaboravila je na zmije.

A tri brata o kojima je ova priča?

To sam i ja pitala. I govorim kako su i meni rekli. Zarobljeni u tuđa očekivanja, prošli su kao svi što umru u tamnici. Ni kosti im se ne nađu. Jer ih niko i ne traži.


Нема коментара:

Постави коментар